Over


Mijn naam is Teri S. van der Linden en ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Mijn fascinatie met de Tweede Wereldoorlog begon al op jonge leeftijd. Ik was 10 jaar oud toen ik voor het eerst Auschwitz bezocht. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder en is niet alleen mijn fascinatie maar ook mijn kennis vele malen groter.

Ik heb een grote hoeveelheid documentaires, boeken, verslagen, officiële documenten, persoonlijke documenten en interviews gelezen en gekeken. Naast Auschwitz heb ik ook Westerbork, Amersfoort, Vucht, Breedonk, Kazerne Dossin, Sachsenhausen, Bergen-Belsen, Buchenwald, de fabriek van Oskar Schindler (bij veel mensen bekend vanwege de film van Steven Spielberg,  Schindler’s List) en de Wannsee villa bezocht. Op 12 jarige leeftijd las ik in de Reinkenstraat in Den Haag de namen op van alle vermoorde onderduikers die daar hun vervolging hadden geprobeerd te ontlopen. In Den Haag heb ik ook voor Open Joodse Huizen en Oorlog in mijn Buurt gewerkt. Bij mijn tweede bezoek aan Auschwitz heb ik daar een documentaire opgenomen, die samengaat met een reeks boekjes over de systematisch uitroeiing van de Europese joodse bevolking.

Als 21-jarige student sta ik veel in contact met jonge mensen. Wanneer ik weleens met mensen spreek over deze periode in de geschiedenis schrik ik soms. Ik schrik omdat maar weinig jonge, maar ook oudere mensen, (veel) kennis of interesse in dit onderwerp hebben. Veel willen het er niet over hebben omdat het ‘niet gezellig’ of ‘saai’ is. Toen ik 16 was en een documentaire ging opnemen in Auschwitz vertelde ik dat aan een klasgenoot. Zij wist niet wat, wie of waar Auschwitz was. Ik werd langzaam bewust van het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat dit onderwerp levend blijft. Dat de gruwelen die zijn gebeurd niet zullen worden vergeten. Ik weet niet in hoeverre ik daar een bijdrage ik kan leveren, maar met Ondergedoken Verhalen probeer ik daar voor een deel bij te helpen.

Deze website brengt onbekende verhalen naar boven. Bijzondere persoonlijke geschiedenissen die naar buiten worden gebracht, zodat er aandacht is voor de mooie verhalen die anders verloren zouden gaan. ‘Opdat wij niet vergeten’ doen we door de geschiedenis continu levend te houden. Door interesse en bewustzijn te creëren en door bijzondere verhalen over bijzondere gebeurtenissen en personen door te vertellen.

Deze website is een verzameling van die verhalen en ervaringen. Als journalist ga ik op pad om deze verhalen te zoeken. Ik stel kritische vragen en ga respectvol en bewust om met alles wat mij wordt vertelt. Locaties als de Hollandse Schouwburg, het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum, verscheidene verzetsmusea en de voormalige kampen Westerbork, Vucht en Amersfoort spelen hierbij een rol. Op deze plekken spreek ik bezoekers en werknemers aan en uiteindelijk selecteer ik welke verhalen op de blog komen te staan. Ik hoop elke keer weer dat ik mooie, sprekende en bijzondere verhalen doorvertel.

Teri Soekkha van der Linden


Schrijver/Journalist

Neem contact op