Trudi Postma en Adri G
Trudi Postma en Adri Groenendaal in de Hollandse Schouwburg

Een bijzondere ontmoeting

In de Hollandse Schouwburg nemen Trudi Postma en Adri Groenendaal een kijkje om meer te leren over het lot van ‘Gods oudste volk’. De christelijke dames trekken zich wat er is gebeurd erg aan. “Je wilt toch weten wat er toen is gebeurd. Joden zijn altijd al de pineut geweest, maar wat er in de oorlog is gebeurd is werkelijk satanistisch” verteld Trudi. “Het is heel ontroerend, zeker ook als je denkt aan al die kinderen die hier hebben gezeten. Wat ze hebben gedaan met al die jonge mensen. Wij behandelen ons vee beter”. Adri is het hier mee eens. “Er is toch altijd een verbinding tussen Joden en Christenen. Zij zijn het uitverkorene volk”.

Corrie ten Boom
Corrie ten Boom

In de jaren 80 had Adri een bijzondere ontmoeting met Corrie ten Boom, verzetsstrijder en evangelist. “Samen met haar vader en zus hielp zij mensen onderduiken in Haarlem. Ze hadden in hun huis een bijzondere constructie, gemaakt door een architect. Uiteindelijk werden ze verraden en opgepakt, maar de onderduikers wisten zich tijdig in de verborgen ruimte te verstoppen. De Duitsers dachten al dat er een geheime kamer was met onderduikers en zochten het hele huis af maar konden ze niet vinden, zo goed zaten ze verborgen. Als oplossing besloten ze het huis te bewaken omdat de onderduikers dan niet konden ontkomen en uiteindelijk zouden verhongeren. Uiteindelijk konden ze door een goeie politieagent toch ontsnappen. Het was werkelijk een wonder. Ondertussen kwamen Corrie met haar zus in een concentratiekamp in Duitsland terecht(Ravensbruck). Connie verloor haar geloof in God niet ondanks de vreselijke omstandigheden. Ze bleef bidden voor wonder en wist ook dat die zou komen maar toen overleed haar zus. Ze was boos op God en begreep er niks van tot ze enkele dagen later uit het kamp werd vrijgelaten. Uit een concentratie kamp in Duitsland werd ze vrijgelaten, een groot wonder”. Connie werd in december 1944 op 52 jarige leeftijd door een administratieve fout vrijgelaten uit Ravensbruck, een week voor alle vrouwen van haar leeftijd werden vermoord. Ze begon door heel Europa te reizen en verkondigde het woord van God, maar zwoer Duitsland af. “God had natuurlijk een ander plan” vertelt Adri. “Uiteindelijk kwam zij toch in Duitsland terecht. Daar liep ze een kampbewaker uit tegen het lijf. Hij vroeg haar om vergeving maar dat kon ze niet. Maar wederom wist God het wel voor haar. Hij vergaf hem. Ze schudde de man de hand en voelde zoveel liefde door haar heen stromen en de man was zo blij en vertelde haar dat hij christelijk was geworden en had gebeden ooit te worden vergeven door iemand uit het kamp”

Zowel Trudi als Adri hoorde als kind al veel over de oorlog. “Bij ons was de oorlog geen taboe hoor. Daar hadden wij het wel over” vertelt Trudi “Het is niet alsof het er elke dag aan de eettafel over ging maar we konden daar wel over praten en er werd ook over vertelt”. De vader van Adri is ooit eens goed weggekomen met een verborgen radio. “Mijn familie luisterde stiekem naar de radio wat natuurlijk hartstikke verboden was en ook gevaarlijk. Op een dag kwam er toen een Duitse soldaat die zei dat hij dat echt wel wist maar het door de vingers zag. Ja, dat gebeurde ook”

Het wonderbaarlijke verhaal van Corrie ten Boom kun je hier lezen. Het huis waar zij met haar familie en onderduikers woonde is nu een museum.