Grappen over mannen met snorren

Leo Graper
Leo Graper

Grappen over mannen met snorren

In de vitrines liggen gebruikte jodensterren, stempels van de SS, paspoorten met een grote J, Mein Kampf en het welbekende gestreepte uniform wat door gevangen werd gedragen in concentratiekampen. Hierdoor krijgt men al snel de indruk dat werken in het Verzetsmuseum Gouda een serieuze zaak zou zijn. Niets is echter minder waar. Het gezellige team maakt vaak genoeg tijd voor grappen. Leo Graper werkt op vrijwillige basis bij het museum. “We zijn ons natuurlijk allemaal bewust van het onderwerp maar het is niet zwaar om hier te werken. Zo werkt hier bijvoorbeeld een Duitse mevrouw, maar dat vormt helemaal geen probleem. Iedereen draagt de instelling een warm hart toe”. Tussen de werkzaamheden kan er volgens hem gelukkig ook worden gelachen. “Je moet er een grap over kunnen maken en dat doen we dan ook. Hoewel, misschien niet over de man met de snor” lacht Leo. Door een gebrek aan mankracht en middelen wordt er gebruik gemaakt van ieders kracht en kunde. “De een kan dit, de ander kan dat. Als iemand dan van afdeling collectie bij afdeling educatie kan helpen maken we daar gebruik van. We zijn heel erg creatief op dat gebied. Divers? Ja zo zou je het wel kunnen noemen, alhoewel dat soms dus een beetje gedwongen is”

Uit de collectie van het Verzetsmuseum Gouda

DSCN0654DSCN0640DSCN0672DSCN0638

Het museum compenseert ook op een ander gebied. “Vandaag was het druk” zegt Leo, refererend aan de 11 bezoekers die dag. Er gaan ook dagen voorbij dat er helemaal niemand komt. Het lage bezoekersaantal van het museum komt vooral door de marketing “We werken momenteel aan onze website maar we weten verder niet heel goed hoe wij naar buiten kunnen komen met onze prachtige collectie”. Op educatief gebied doet het museum het echter wel heel goed. Er komen regelmatig scholen over de vloer, of zij bezoeken de scholen zelf om lessen te geven. “Het is bijna niet bij te houden”. Dat is ook een van de belangrijkste doelen van het museum, om kennis en bewustzijn te creëren bij jongeren “Het gaat niet alleen om de jodenvervolging, maar we koppelen het ook naar recente gebeurtenissen en dingen die dichter bij de kinderen staat, zoals pesten”. Naast de Tweede Wereldoorlog focust het museum zich dus ook op het hedendaags antisemitisme en vluchtelingen door de geschiedenis heen. Zo stellen zij bijvoorbeeld boeken tentoon die in andere delen van de wereld verboden zijn en kun je luisteren naar verschillende persoonlijke verhalen van vluchtelingen, recent en uit het verleden. Dat vormt ook een belangrijk deel van hun educatieve programma. “In Het Tribunaal leggen wij historische en actuele kwesties voor. Bij elke zaak mogen de jongeren goed of fout stemmen. Daarna bespreken we de resultaten Het is een heel erg interactief programma”.

Voor meer informatie over het museum, de collectie of de educatieve programma’s kunt u een kijkje nemen op de site van verzetsmuseum Zuid-Holland