“Wat hebben we nou echt geleerd”?

“Wat hebben we nou echt geleerd”?

De christelijke meneer Van Der Weg heeft altijd al een interesse gehad in het jodendom en andere religies. Dat is de laatste tijd alleen nog maar meer geworden. “Het gaat om respect afdwingen. Als ik kijk naar de situatie nu dan den denk ik dat de conflicten tussen religies worden veroorzaakt omdat er geen respect meer is voor elkaar”

De Amsterdamse meneer Van Der Weg bezoekt het Joods Historisch Museum regelmatig
De Amsterdamse meneer Van Der Weg bezoekt het Joods Historisch Museum regelmatig

Na de oorlog werd er bij hem thuis niet over de Tweede Wereldoorlog of de Jodenvervolging gepraat. “Dat kwam pas veel later, in de jaren 70 en 80. Ik ben net na de oorlog geboren en mijn ouders en veel andere Nederlanders wilden deze grauwe geschiedenis achter zich laten. Mensen hadden het er liever niet over”. Met een nog heersend antisemitisme en de problemen die radicale moslims veroorzaken vraagt hij zich af wat wij nou werkelijk hebben geleerd van die tijd. Voor hem is het dan ook niet uitgesloten dat wat er toen is gebeurd nu nog zou kunnen gebeuren. “Er is veel haat en onbegrip, net zoals dat toen was. Door de gehele geschiedenis heen zijn zowel joden, moslims als christenen vervolgt. Als er geen tolerantie is komt van het een al snel het ander”

Toch is het allemaal niet zwart-wit vind hij. “Het was niet allemaal goed of slecht. Als we nu kijken naar de Holocaust is het makkelijk om alleen in die termen te denken. Natuurlijk is het erg dat sommigen oorlogsmisdadigers maar enkele jaren in de gevangenis hebben gezeten, maar niet iedereen had een keus. Niet iedereen was perse slecht, misschien werd zo iemands familie wel bedreigt”. Daarmee wil hij niets goedpraten, maar wel proberen om dingen beter te begrijpen en zich te kunnen verplaatsen in de andere kant van het verhaal. Net als dat hij dat met huidige kwesties probeert. “Het is niet alleen de ene groep of de andere groep. Het zijn vaak de extremisten, die je overal terug vind. Ik denk dat het belangrijk is dat we weer leren waar we voor staan en dat we respecteren waar een ander voor staat. Op die manier kunnen we naar mijns inziens voorkomen dat er weer zo’n vreselijk daad gebaseerd op haat zal komen”

De website coexcist.com richt zich op verdraagzaamheid tussen religies
De website coexcist.org richt zich op verdraagzaamheid door educatie en innovatie